Blomsterflugan

Böcker andra kvartalet 2015 - del IV
En bok som kultureliten älskar, vann Nordiska rådets litteraturpris 2013 och sedan dess har jag varit intresserad av att läsa den. Språket är vackert och poetiskt. Det kan vara ganska jobbigt att läsa en text som är skriven på det sättet för en får inget riktigt flyt i korta avbrytna meningar. Huvudpersonen är en ung kvinna som åker hem till föräldrarhemmet när modern är svårt sjuk. Hon reflekterar över livet och döden. Handlingen i sig är inget intressant, en läser boken på grund av skrivsättet.
♣♣ av ♣♣♣♣♣
Vad gör en om en råkar bli lämnad på Mars av sin besättning som tror att en har dött? Jo, en stannar kvar och försöker överleva till människorna på jorden kommer på en plan hur en ska räddas innan vattnet och maten tar slut. Spännande rymdthriller, perfekt i sommar, dessutom blir den film i höst eller nästa år.
♣♣♣♣♣ av ♣♣♣♣♣
En ungdomsbok som är en av böckerna som skulle läsas med bokcirkeln (alltså aldrig tänkt på att läsa själv annars). Denna bok innehåller allt som en bra ungdomsbok bör innehålla, spänning, mystik, kärlek och familjeintriger. Huvudpersonen brukar åka till landstället varje sommar, där har hon sina kusiner och vänner att umgås med. Den 15 sommaren händer något som gör att huvudpersonen tappar minnet av allt som har hänt innan dess och efter incidenten måste hon försöka lista ut vad det är som har hänt. Läkaren säger att ingen ska säga vad det är som hänt utan hon måste själv försöka lista ut. Den 17 sommaren kommer hon tillbaka till sommarstugan och då börjar hon successivt återfå minnet...
♣♣♣♣ av ♣♣♣♣♣